Siirry sisältöön

Miksi ilmanvaihtoa puhdistetaan?

Miksi ilmanvaihtojärjestelmää pitäisi putsata tai säätää?

Artikkelissa “ikkuna auki, kyllä se siitä” kerroimme ilmanvaihdon periaatteesta ja vaatimuksistamme ilmanvaihtoa kohtaan. Tämän pitkän listan toteuttamiseksi ilmanvaihtojärjestelmä vaatii oikeaa ylläpitoa ja huoltoa.

Ilmanvaihtokoneen läpi puhalletaan ilmaa koko ajan useita kymmeniä litroja sekunnissa (keskimäärin noin 50-60 l/s), ja kone pyörii käytännössä aina. Kanavien ja koneen kautta menee siis valtava määrä ilmaa jo yhdessä vuorokaudessa ja puhumattakaan vuosista. Näiden ilmamassojen mukana kulkee pölyä, hyönteisiä, siitepölyä, karvoja ja muita epäpuhtauksia, joista osa jää kanaviin sekä ilmanvaihtokoneeseen.

Nykyaikainen ilmanvaihto perustuu pitkälti oikeisiin ilmamääriin, ja ennen kaikkea oikeaan alipainesuhteeseen. Nämä määräytyvät puhallinmoottorien tehosta ja järjestelmän painevastuksesta (suodattimet, ilmanvaihtokanavistot, venttiilit). Puhallinmoottorit pyörivät yli tuhannen kierroksen minuuttivauhtia päivästä ja vuodesta toiseen, ja hyvin usein ajan kuluessa moottorien tehot muuttuvat. Myös painevastukset muuttuvat ajan saatossa (venttiilien asentoja muutetaan, kanavissa tai iv-koneessa on ylimääräistä vastusta ym).

Ilmanvaihtokanavien puhdistus/säätöpaketin aikana koko järjestelmä käydään läpi jokaista osa-aluetta myöten, ja puhdistetaan, tarkastetaan, mitataan ja säädetään. Kokemuksen valossa voimme todeta, että asiakkaidemme kodeista 90% osalla ilmanvaihdossa on jotain puutetta ja työn myötä ilmanvaihto muuttuu ja paranee huomattavasti. Yleisimmän puutteet ovat ilmamäärät, alipainesuhde, ilmanvaihtokoneen oikea käyttö ja ylläpito. Näihin asioihin tulee myös vastaukset ikään kuin työn “sivutuotteena”.

Suurin osa hengittämästämme sisäilmasta tulee ilmanvaihtokoneen ja -kanavien kautta, joten tämän järjestelmän puhtaus ja toimivuus on oleellisen tärkeä osa kodin viihtyvyyttä!

Raikkain terveisin,

-Kalle Paloniitty